Velmi ostré čepele kuchyňských nožů MAC

Čepele nožů mají tvrdost mezi 58 a 61 stupni v Rockwellově stupnici a jsou tvrdší než většina nožů z nerezové oceli, které se nacházejí na trhu. Všechny modely západních kuchyňských nožů MAC mají čepele vyrobené z vysokouhlíkové oceli, slitiny chromu - odolného proti korozi, molibdenu, vanadu a wolframu dodaného pro vybrané modely za účelem zvýšení jejich tvrdosti a odolnosti.

Nesmírně velký význam je přikládán udržení teploty uhlí na nízké úrovni během procesu broušení a ostření, což určuje příslušnou tvrdost hotové čepele. Každá čepel je pečlivě ručně nabroušena profesionálními kováři z proslulé oblasti Seki v Japonsku. Díky vysoké kvalitě materiálu s nejlepším řemeslným provedením čepelí, si nože mohou zachovat svou ostrost mnohonásobně déle než nože jiných předních značek.



Druhy oceli nožů MAC® Japan


Ocel MAC Superior

Subzero AUS8 – tato ocel je podrobena procesu kálení v minusových teplotách, technické podrobnosti procesu jsou tajemstvím výrobce, chráněné patentem od roku 1965.


Ocel MAC

AUS8 – japonský ekvivalent oceli 440C, je ocel, která patří mezi evropské ekvivalenty oceli 440C a ATS 34. Obsah C 0.7 – 0.8%, Mn 1.0%, Cr 13.0 – 14.5%, Ni 0.5%, V 0.1 – 0.25%, Mo 0.1 – 0.3%. Japonská ocel se liší od evropské oceli ekvivalenty 440 n použitím malého množství vanadu. Vanad má pozitivní vliv na stejnoměrnost krystalické struktury, přidaný ve vhodných poměrech zvyšuje odolnost proti oděru. Japonská technologie výroby zaručuje nejvyšší kvalitu.


Damascénská ocel

AUS8 jádro (ocel MAC), 32 střídajících se vrstev oceli 410 i 430 z nerezu na každé straně (všech 65 vrstev).


Ocel Ginsanko

GIN3 steel  –  pevná uhlíková ocel odolná vůči skvrnám.  – Obsah uhlí: 0,95%, chromu: 13.00 – 14.50%, Mangan: 0,60 – 1,00%, Fosfor: 0,030% Síra: 0,020%, křemík: 0,35% Tato ocel je známá také jako Silver-3 a má dokonalé vlastnosti nerezavějící oceli. Tuto ocel je možné přirovnat k 19C27, AEB-L, VG-1 i MBS26.


Bílá ocel 2

Shiro2 (white 2) – uhlíková ocel, pozlacena kovaným železem. Ocelové jádro tzv. bílé uhlí (C 0.95-1.0, Kr 0,2-0,5 Ni 0,7-1,3) je složeno z 11 střídajících se vrstev, měkké a tvrdé oceli po obou stranách.


Ocel Yasuki hagane

Yasuki Hagane byla vynalezena v prefektuře Shimane v Japonsku, kde byl vyroben velmi kvalitní písek železa, používaný k výrobě tradičních japonských mečů. Existují tři hlavní třídy oceli Yasuki, které jsou používané pro výrobu japonských kuchyňských nožů.


Bílá ocel

Shirogami je rafinovaná uhlíková ocel, která neobsahuje žádné složky a může být používána pro výrobu velmi kvalitních nožů Hocho (japonských kuchyňských nožů).


Modrá ocel

Aogami je vytvářena přidáním chromu k bílé oceli Shirogami a díky tomu je materiál trvalejší, zajišťuje odolnosti proti korozi. Je používaný pro výrobu velmi kvalitních kuchyňských nožů.


Super modrá ocel

Aogami Super je ocel nejvyšší kvality ve své řadě výrobků, která obsahuje vysoké procento uhlí, chromu za účelem zmírnění tvrdosti, zvýšení odolnosti hran a odolnosti proti korozi.