Jak dobře a rychle nabrousit nůž MAC

Nože MAC je nutné brousit na japonských vodních kamenech a udržovat ostrost ostří broušením na keramických a diamantových ocilkách.

Broušení na vodních kamenech

Co to vlastně znamená? To znamená, že kámen při broušení musí být mokrý, a proto se pravidelně polévá vodou. Kdy? – jestliže při broušení už nevidíme vodu, která vytéká během přesouvání čepele po kameni, musí být kámen znovu namočen. Nejlépe když ho opětovně ponoříme do misky s vodou, abychom se zbavili nahromaděného obrusného materiálu z kamene nebo ho prostě polijeme vodou.

Jak dlouho je třeba namáčet kámen ve vodě? – 30 minut, tuto informaci obvykle uvádí výrobce. Kameny nesmí být namáčeny v teplé vodě. V té dochází ke změně parametrů kamene a brousící materiál se rychleji brousí/proplachuje.

Jaký kámen vybrat?

Jestliže je nůž používán v souladu s doporučeními a je pravidelně udržován, postačí na broušení používat kámen se stupněm zrnitosti (tj. gradací) 1000 na 6000.

Pro správné provedení je proto potřeba minimálně dvou různých brousících kamenů s rozdílnou velikostí zrn.

První broušení na kameni ze zrnitostí 1000, konečná úprava broušení na kameni se stupněm zrnitostí (tj. gradací) 6000.

Nože, které nebyly broušeny nebo byly velmi ztupeny je třeba nejdříve nabrousit na kamenech se stupněm zrnitosti (tj. gradací) 200-900.

 

Jak brousit na Japonských vodních kamenech?

Nejdůležitější informace, kterou je nutné si zapamatovat je směr broušení. Nože brousíme pouze v jednom směru. Nebruste nože třením čepele na jednu nebo na druhou stranu.

Je nutné dávat pozor, aby čepel nepadala z kamene. Protahování je potřeba přerušit dříve, než nůž spadne z kamene.

Jestliže jsme již nabrousili jednu hranu a efekt je již uspokojivý je třeba prohodit nůž a zahájit broušení druhé strany. Děláme to tak dlouho, až vzniklý otřep oceli zmizí. Obvykle jestliže jsme první stranu protáhli po kameni 15 krát, druhou stranu postačí přetáhnout 5 krát. Identicky postupujeme ve fázi leštění.

Při broušení je nutno dodržovat stejný úhel, obvykle 12-15° z každé strany. Úhel se mění podle použitého nože a účelu, za kterým bude čepel používána. Čím lehčí bude práce konaná nožem, tím ostřejší může být úhel. Tenké ostří není vhodné pro všechny účely. Nicméně platí, že tenčí ostří je ostřejší a lépe proniká do materiálu. Správný úhel musíte vyzkoušet pro daný nůž a konkrétní účel.

 

Broušení a udržování ostrosti ostří na keramických a diamantových ocilkách

Nejdůležitější věc, na kterou je třeba pamatovat je směr broušení. Nože brousíme pouze v jednom směru. Spodní část čepele nože u rukojeti přiložíme ke špičce ocilky a tažným pohybem s úhlem 10-15 stupňů protahujeme čepel směrem dolů k rukojeti ocilky. Prohodíme na druhou stranu čepele a opakujeme tažení. Opět od spodní části čepele nože u rukojeti ke špičce ocilky a střídavě měníme broušení čepele na ocilce. Nebruste nože třením čepele na jednu nebo na druhou stranu.

Je nutné dávat pozor, aby čepel nepadala z ocilky. Protahování přerušte dříve, než nůž způsobí úraz.

Kuchyňský nůž musí být čistý.